Tilbake

Google Analytics 4 – vår erfaring så langt

Nå er det under et år til Google skrinlegger den gamle analytics-plattformen til fordel for Google Analytics 4 (GA4). For de som ikke allerede har tatt i bruk GA4, er det nå virkelig på tide å dykke ned i den nye plattformen for fullt. Vi har sørget for at alle våre kunder har GA4 på plass, og bruker det aktivt. Her peker vi på noen punkter vi syns GA4 er skikkelig god på, i tillegg til noen ting vi savner.

Når Google annonserte at de de skulle lansere en ny analytics-platform tilbake i oktober 2020, var det flere som sperret øynene opp. For oss webanalytikere har Universal Analytics vært en viktig del av jobbhverdagen i mange år. Tanken på at en ny analytics-platform plutselig skulle overta denne plassen var for mange uventet, men også spennende.

Nå er det under et år til Google skrinlegger den gamle analytics-plattformen Universal Analytics (UA), av mange kalt Google Analytics 3 (GA3). For de som ikke allerede har tatt i bruk GA4, er det virkelig på tide å dykke ned i den nye plattformen for fullt. Ikke bare vil det være viktig for mange å ha et helt år med historisk data når 1. Juli 2023 kommer, men GA4 har faktisk en god del funksjonaliteter som kommer til å blir mer og mer viktig fremover.

Vi har allerede sørget for at alle våre kunder har GA4 på plass, og bruker GA4 aktivt når vi jobber med webanalyse, attribusjon, SEO og CRO for vår kunder. I den sammenheng har vi kommet frem til noen punkter vi syns GA4 er skikkelig god på, i tillegg til noen ting vi kommer til å savne med gamle GA, og som vi håper at Google vil integrere i GA4 etter hvert.

Hva er det største fordelene med GA4?

Smartere bruk av mindre data

En av høydepunktene med GA4, er bruken av kunstig intelligens og algoritmer. Det er ikke til å stikke under en stol at vi får mindre og mindre data å jobbe med. For å fylle dette gapet, bruker GA4 kunstig intelligens og algoritmer for å estimere hva brukerne vi mangler data på gjør, basert på eksisterende data.

Forbedret personvern funksjonalitet

Det er ingen tvil om at personvern for mange har blitt et viktig kriterie når det kommer til valg av analyse-verktøy. Med GA4 forsøker Google øke fokuset på nettopp dette, blant annet med å anonymisere IP-adresser automatisk. I tillegg lagres data fra EU/EØS brukere nå på servere lokalisert i EU. Det kan sies mye om hvorvidt dette faktisk senker risikoen for at sensitiv data havner i feil hender, men det er en diskusjon for seg selv. 

Nettsidedata og mobil-applikasjondata på et sted

I GA4 er det mulig å samle data fra både nettsiden og appen din på et og samme sted. Hvor man tidligere måtte bruke UA for nettside-data og Firebase for app-data, kan dataen nå konsolideres i GA4. Dette gjør det enklere å se hele kundereisen under ett. 

Forenklet event-setup

En stor fordel med GA4 er at eventer som scroll, klikk, utgående klikk og fil-nedlasting trackes automatisk. Det skal sies at det i de fleste tilfeller vil være nødvendig med et mer skreddersydd setup, men om man har en relativ enkel nettiside, så kan man komme komme langt på vei med disse eventene. I tillegg til dette er det enklere å sette opp nye eventer og goals i selve GA4, sammenlignet med UA.

Nye metrics

Til manges store overraskelse valgte Google å fjerne den mye (miss)brukte bounce rate’en. Til gjengjeld har de fått på plass den (etter vår mening) mye bedre måleenheten “engagement”. GA4 definerer en bruker som “engaged” hvis brukeren er på nettsiden i 10 sekunder eller mer, besøker mer enn 1 side, eller fyrer av en konvertering. Det er derfor mye mer givende informasjon enn å kun se på bounce rate. Det skal sies at Google bukket under for presset, og reintroduserte bounce rate i GA4 for en liten stund tilbake.

Hva vil vi savne med UA?

Færre standard rapporter

I UA var det et flust av standard rapporter, og en stor bolk av disse eksisterer ikke i GA4. En av rapportene vi savner aller mest, er landingsside-rapporten. Denne brukte vi både til stort og smått, men i hovedsak var det en enkel måte å se hvilke landingssider som fungert best for ulike kanaler i korte trekk. Selv om denne rapporten kan gjenskapes i både Google Data Studio, BigQuery og i “explore” delen av GA4, vil nok denne rapporten alltid ha en helt spesiell plass i hjerte vårt. 

Forsinkelse i rapportene

Flere opplever at det tar lengre tid før data vises i noen av rapportene i GA4, sammenlignet med UA. Google selv sier det kan ta opptil 24-48 timer, men flere opplever at det kan ta enda lengre tid. Dette betyr at man i noen tilfeller må smøre seg med tålmodighet før hvis man skal bruke standard-rapportene til å se på data fra de siste dagene. 

Terskel for data i standard rapporter

Standard rapporter i GA4 har en nedre grense, eller terskel, som må nås for at data skal vises i standard rapporter. Grunnen til dette er at Google ikke ønsker at man skal kunne identifisere brukere i tilfeller hvor det er lite data basert på demografi, interesser eller andre identifiserende signaler. Tanken bak det er derfor ganske god. Det kan imidlertid skape problemer i tilfeller hvor det er lite data, f.eks når man akkurat har satt opp en ny property i GA4 og ønsker å verifisere oppsettet.

For å oppsummere

Det er ingen tvil om at GA4 er her for å bli, og fra 1. Juli 2023 vil GA4 være den nye standarden. Hvis du er en av dem som ikke helt vet hvor du skal starte, både når det kommer til oppsett av plattformen og det å faktisk ta den i bruk, så er vi i Amidays klare til å hjelpe deg. Ta kontakt med oss i Amidays så kan vi hjelpe deg med å oppnå et fullverdig GA4 oppsett.