Tilbake

Snart forsvinner all din historiske data fra Google Analytics

Om du benytter Google Analytics og har samlet inn data i noen år, har du mest sannsynlig benyttet deg av den tidligere versjonen av verktøyet – Universal Analytics (også kalt GA3).

Fra og med 1. juli i år vil all dataen i Universal Analytics slettes, og det vil ikke lenger være mulig å hente ut noe av den historiske dataen din. Det er derfor viktig å så fort som mulig begynne å eksportere denne dataen om du ikke ønsker å miste den.

Det finnes flere forskjellige måter man kan gjøre dette på, men vi skal her gå nærmere inn på to av disse; én kostnadsbetinget og avansert løsning, og en noe begrenset men gratis løsning. 

Avansert løsning – Google BigQuery

Å bruke Google BigQuery er helt klart det foretrukne alternativet da det vil gi deg muligheten til mer avansert datalagring og analyse, som tillater mer komplekse spørringer og datamanipuleringer. Derimot er Google sin integrerte tilknytning til big data-verktøyet BigQuery begrenset til 360-kunder i Universal Analytics. Muligheten for å automatisk eksportere dataen din hit er derfor ikke tilgjengelig med mindre du og din bedrift har benyttet denne betalte løsningen. Derimot er det mulig å eksportere dataene hit manuelt ved hjelp av en connector – men det krever en del kunnskap om hvordan verktøyet fungerer, og avhenger av hvor mye data du ønsker å lagre. Det er også en kostnad involvert, avhengig av hvilken løsning du ønsker å benytte for denne overføringen.

Enklere løsning – API eksport til Google Sheets 

Om du ikke har behov for å eksportere større mengder data og ikke allerede har en løsning for dataoverføring, er det mulig å eksportere overordnet data gjennom Google Analytics API og lagre den i Google Sheets. Dette vil gi deg muligheten til å sammenligne data fra år til år med hensyn til trafikk og brukere, men vil ha begrensninger ned på detaljnivå, og vil ikke la deg gå dypt ned i trakten for å se på spesifikke konverteringer, eventer og kundereiser.

Neste steg

Har du et behov for et mer solid historisk datagrunnlag, vil det være lurt å benytte en løsning for overføring av data, og snarlig lage en plan for overføring av det du ønsker å spare – før slettingen av data trer i kraft fra 1. juli. Det er viktig at denne prosessen startes i tide da API-ene (verktøyene som benyttes for dataoverføring) vil bli deaktivert, og historisk data gjort utilgjengelig, fortløpende fra denne datoen. 

Er du usikker på hvordan du skal sette i gang med dette eller trenger hjelp med hele prosessen, kan du ta direkte kontakt med oss for videre hjelp. Vi kan og bistå med å kombinere den gamle dataen fra Universal analytics med nye data fra Google Analytics 4, og visualisere denne dataen i et dashboard der du kan sammenligne data i et historisk perspektiv.