Som markedsfører blir du bombardert med nye trender og oppdateringer som man tilsynelatende må hoppe på for å henge med i konkurransebildet de neste årene. Noen ganger er det svært nyttig å løfte blikket noe, og forsøke å finne ut hva som er viktigst for akkurat din merkevare. Det er viktig å løfte blikket og vurdere hva som faktisk utgjør den store forskjellen på sikt. Her har vi samlet noen temaer som går igjen i bransjen vår og som vi mener at de fleste markedsførere kan ha nytte av i sitt arbeid. Disse temaene gikk også tydelig igjen på Merkevaredagen arrangert av Kampanje hvor vi var tilstede.
1. Husk at vi prater til mennesker
Markedsførere blir dratt i mange retninger, og som oftest målt på kortsiktige resultater. Dette medfører som regel et svært kortsiktig fokus, og for å levere på kortsiktige målsetninger går mange av oss i “performance-fella”. Dette til tross for all markedsteori de fleste av oss har lært, og som særlig de siste par årene har blitt løftet frem igjen. Derfor må det bli trukket frem gang på gang til det kjedsommelige. Ikke glem merkevarebygging, det er det som vil sikre resultater på sikt.
Men hvorfor er det egentlig så viktig når du blir målt på antall salg, og det kun er performance-strategien din som kan bevise suksessen? De aller fleste av oss er ikke i modus for å kjøpe akkurat ditt produkt eller tjeneste akkurat når vi blir eksponert for annonsen din. Men hvordan får vi disse til å huske på oss når et behov som matcher vårt tilbud inntreffer?
Du må huske at du snakker til mennesker, og tilnærmet alle menneskelige beslutninger er basert på emosjoner. Følelser er drivkraften bak valg, og derfor må vi jobbe for å vekke følelser hos målgruppen vår. Dette er også oppskriften på hvordan merkevarer blir med i vurderingssettet når kunden er klar for å gjøre et valg. Disse områdene er vel så viktige i B2B-markedsføring, som i B2C. Beslutningstakere er nemlig “bare” mennesker de også. De vil bli hjulpet til å gjøre jobben sin så godt som mulig, og de tar “dessverre” og “heldigvis” ikke kun beslutninger basert på et rasjonelt grunnlag. Vi må ikke glemme kraften av kreativitet. Kanskje kan det bygges på eller kombineres med noen av punktene under?
2. Hvordan kan du hjelpe kunden?
Vi er ikke opptatt av merkevarer i seg selv, men vi vil gjerne høre om hvordan merkevarer kan hjelpe oss som forbrukere. I kombinasjon av reklametrøtthet og økonomiske urolige tider, så gir vi vår oppmerksomhet til merkevarer som kan hjelpe oss med utfordringer vi står overfor i hverdagen, de som kan bidra til at vi lærer noe og de som kan hjelpe oss til å ta smartere valg. Du tenker kanskje at din merkevare i utgangspunktet ikke passer inn i denne tematikken, men dersom du tar en titt på verdiforslaget ditt med nye øyne så vil du trolig finne noen nye og spennende vinklinger på ditt budskap. Et eksempler er blant annet Toro som har omformulert sin kommunikasjon om posesupper til å fokusere på å spise opp restene. På denne måten kan forbrukere oppleve at de får hjelp til å utnytte rester og dermed bruke mindre penger på mat, eller hjelp til å være mer bærekraftige. Det er kanskje ikke revolusjonerende, men det gir merkevaren en ny relevans og dermed også oppmerksomhet.
Det vi bekymrer oss for er boligpriser, helse, renten, mat- og strømpriser og krig. Mange har endret forbruket sitt ved å kutte forbruk, og endre handlevanene. Samtidig vil vi fortsatt unne oss noe ekstra, og bli underholdt. Dersom du klarer å tilpasse kommunikasjonen til å spille på ting som er viktig med din merkevare, og som samtidig oppleves som relevant og hjelpsomt så er du ett steg nærmere å nå gjennom til din målgruppe.
3. Ikke snakk om bærekraft
Hva? Det er vel det eneste vi burde snakke om? De siste årene har det vært stort fokus på bærekraft. Med økt fokus generelt i samfunnet settes det også høyere krav til merkevarer, og hva de gjør for å redusere sitt avtrykk og bidra til en mer bærekraftig virksomhet. Dette skal naturlig nok også gjenspeile seg i markedskommunikasjonen for at forbrukerne skal få det med seg. Dette har resultert i mange for generelle, og ofte tomme lovord. I mange tilfeller blir det kun grønnvasking, eller budskap med lite substans hvor det er tilnærmet umulig for forbrukere å forstå hva virksomheter faktisk gjør.
Samtidig så er verden fortsatt avhengig av virksomheters bidrag for en mer bærekraftig fremtid. Så hva skal man da gjøre? I en tillits- og oppmerksomhetskrise som vi alle står i så må du fortelle kundene dine hva du faktisk gjør. Det må være konkret og forståelig. Du skaper verdi og blir verdsatt ved å være transparent, autentisk, relevant og engasjerende. Dette vil si at bedrifter ikke kan være gode på alt, men du må velge ut noen områder hvor du faktisk gjør en forskjell.
Hvor skal du starte?
Klarer du også å kombinere disse tre punktene så har du trolig knekt en kode som mange merkevarer forsøker å løse for å vinne dagens og morgendagens forbrukere sin oppmerksomhet. De færreste klarer riktignok å bite over alt dette på en gang, men kanskje du kan gjøre noen mindre justeringer som gradvis vil gjøre deg litt mer relevant for din målgruppe.
Vet du ikke helt hvor du skal starte, eller ønsker du å sparre rundt noen av disse områdene så ta gjerne kontakt med oss i Amidays.
Marte Nordsveen
Rådgiver | Client Lead
Fyll inn skjemaet under dersom du ønsker at vi tar kontakt med deg for en prat om hvordan vi kan bistå din bedrift med annonsering.
—