Tilbake

Er du forberedt på å bytte ut Google Analytics?

For et par dager siden la Datatilsynet i Norge ut varsel om vedtak mot Google Analytics. Det endelige vedtaket vil bli fattet tidligst i slutten av april, og vi vil da få vite om Google Analytics blir ulovlig her i Norge. I Amidays har vi alltid har en techagnostisk tilnærming til valg av plattformer og verktøy, og vi har derfor allerede god erfaring med alternativer til Google Analytics.

Hvor står vi idag?

Google Analytics har en markedsandel på opp mot 90%* på verdensbasis, og markedsandelen i Norge er nok ikke langt fra det samme. Det betyr at om Datatilsynet i Norge fatter et vedtak mot Google Analytics, så vil de ha stor påvirkning på hvordan mange selskaper og bedrifter jobber med webanalyse i dag. I sin vurdering har Datatilsynet tatt utgangspunkt i bruken av Universal Analytics, av mange kalt GA3. Google har varslet at Universal Analytics skal slutte å prosessere data fra 1.juli, og de aller fleste er derfor godt i gang med overgangen til den nye versjonen av Google Analytics, nemlig GA4. Datatilsynet sier dog på sin nettside at de ikke ser noe grunn til at GA4 skal kunne rette opp de feilene som er funnet med Universal Analytics, og det kan derfor være nærliggende å tro at det i fremtiden kan bli fattet vedtak mot GA4 også.

Hovedgrunnen til Datatilsynets konklusjon er at nettsider som benytter Google Analytics strider med GDPR, er fordi personopplysninger overføres ut av EØS. Dette er fordi Google Analytics er et amerikansk selskap. Datatilsynet har ikke spesifisert i sin uttalelse om det er greit å benytte Google Analytics dersom man fjerner alle personopplysninger, deriblant fjerning av geo-data ved å anonymisere IP-adresser, samt deaktivering av Google Signals og linking til Google Ads. Det blir derfor spennende å se videreutviklingen i saken.

Finnes det alternativer?

Det er selvfølgelig viktig å nevne at selv om Google Analytics har en ekstremt stor markedsandel, så er det ikke nødvendigvis et bevis på at det er det eneste verktøyet som får jobben gjort. Både den eldre versjonen av Google Analytics (Universal Analytics) og den nye (GA4) har gratisversjoner tilgjengelig, og det er disse gratisversjonene som etter vår erfaring er mest brukt. Det er klart at så lenge det finnes et verktøy som ikke bare er kostnadsfritt, men også fungerer strålende til sitt formål, så vil mange velge dette verktøyet fremfor å betale for et lignende verktøy.

Vi har over en lengre periode vurdert alternativer til Google Analytics, både fordi det er viktig for oss å alltid anbefale det mest relevante og beste alternativet til hver enkelte kunde, men også fordi datatilsynsmyndighetene i andre Europeiske land allerede har fattet vedtak mot bruken av Google Analytics. Det er derfor ikke overraskende at det norske Datatilsynet nå følger etter.
Slik vi ser det, har man to alternativer:

  • Om man ikke allerede har begynt overgangen fra Universal Analytics til GA4, så bør dette prioriteres høyt. Ikke bare er det stor sannsynlighet for at Datatilsynet vil konkludere med at Google Analytics (Universal Analytics) er ulovlig, men det er også viktig å ha så mye historisk data i GA4 som mulig når Universal Analytics skrus av. Selv om det er mulig at vedtaket i fremtiden også vil omfatte GA4, så er det umulig å vite når dette vil skje, og i mellomtiden er GA4 et godt og kostnadsfritt verktøy.
  • Det andre alternativet er å vurdere de andre webanalyse verktøyene som finnes på markedet. Det har de siste par årene dukket opp en rekke gode webanalyseverktøy som ikke bare er gode substitutter for Google Analytics, men som også kan tilby funksjonaliteter som ikke finnes i Google Analytics i dag. Det at de fleste av disse er laget av europeiske selskaper med serverlokasjoner i Europa, er selvfølgelig et stort pluss. Eksempler på dette er Matomo og Plausible, eller alt-i-ett platformen Siteimprove. I tillegg må vi nevne Adobe, som lenge har blitt ansett som et bra og seriøst alternativ til Google Analytics. Vi i Amidays har erfaring med alle disse verktøyene.

Hvis du og ditt selskap ønsker hjelp til å vurdere og ta i bruk et alternativ til Google Analytics, eller ønsker å sette fart på GA4, så er det bare å ta kontakt for en uforpliktende prat. Vi kan hjelpe dere med å finne det mest passende og kostnadseffektive verktøyet for akkurat deres nettside og behov, i tillegg til implementasjon og opplæring av verktøyet. Her kan du også lese mer om våre foreløpige erfaringer med Google Analytics 4.

Les den fulle artikkelen fra Datatilsynet her.

Kilder:

*https://www.slintel.com/tech/analytics/google-analytics-market-share

Madelene Orderud

Senior Digital Specialist Data & Analytics Lead

Fyll inn skjemaet under dersom du ønsker at vi tar kontakt med deg for en prat om hvordan vi kan bistå din bedrift med annonsering.