Tilbake

Apple har lansert iOS17 – Dette er endringene du bør kjenne til 

Nordmenn ligger på verdenstoppen i bruk av Apples produkter og tjenester. Når Apple lanserer en ny versjon av sitt operativsystem får det derfor konsekvenser for oss markedsførere. Vi har tatt en kikk på iOS 17, som ble sluppet i går kveld. 

Tidligere har vi skrevet om iOS 14 og ATT og hvordan denne oppdateringen påvirket norske annonsører. Siden den gang er både iOS 15 og 16 lansert og rullet ut. Førstnevnte påvirket i størst grad e-postmarkedsføring, mens sistnevnte i hovedsak påvirket SMS-markedsføring. Det var derfor knyttet spenning til hvordan versjon 17 av Apples operativsystem ville videreføre spesielt personvern.

 

Link Tracking Protection (LTP)

Den største nyheten i iOS 17 er det Apple omtaler som Link Tracking Protection, eller LTP. Formålet bak oppdateringen er å fjerne ulike URL-parametere for å hindre tracking. Dette er parametre som legges på bak en link og sier noe om opphavet til trafikken. Dette griper direkte inn i markedsføreres mulighet til å måle og analysere trafikk og effekt av annonsering på ulike Apple-produkter, som iPhones og Mac´er. Og dem er det mange av. 

Konsekvensen av denne nyheten, er at det nå kan bli vanskeligere å måle effekten av ulike kampanjer. Basert på betatesting av iOS17 ser det ut til at endringene vil påvirke viktige parametere fra Google, Meta, X (Tidligere kjent som Twitter) og e-postmarkedsføring. Funksjonen vil være tilgjengelig i Safari, som er den dominerende nettleseren for Apple-brukere. Videre viser testing (av betaversjonen), at følgende parametre vil omfattes:

Det er imidlertid viktig å merke seg at disse endringene i iOS17 kun vil være gjeldende for brukere som “godtar” endringene (såkalt opt in).

 

Hva bør man gjøre?

Privacy-fokus er selvsagt viktig for mange brukere. Samtidig representerer også økt privacy-fokus nye utfordringer for annonsørers mulighet for å måle, attribuere og evaluere resultatene av sine kampanjer. Apple, selv med nevnte fokus på privacy, anerkjenner også dette og foreslår overgang til PCM (Private Click Measurement). Mozilla (også en stor aktør med sin egen nettleser), mener på sin side at PCM er en dårlig avveining mellom måling og privacy. Hva man bør gjøre som konsekvens av denne oppdateringen kommer dermed an på hvor mye den i praksis vil påvirke attribusjon av klikk. Det er det foreløpig for tidlig å si noe bastant om. 

Vi i Amidays vil selvsagt følge utviklingen nøye og løpende foreslå eventuelle endringer i hvordan våre oppdragsgivere bør gjøre justeringer i sitt tracking-oppsett av trafikk fra Apple-brukere, om dette skulle bli nødvendig. 

 

Kort oppsummert:

  • iOS 17 introduserer Link Tracking Protection (LTP) som fjerner tracking-parametre og vil kunne påvirke attribusjon og måling av ulike kampanjer.
  • Per nå er det ennå litt for tidlig å si noe om omfanget og de praktiske konsekvensene av endringene, men vi vil følge utviklingen tett. 
  • Basert på betatesting av iOS 17 ser det ut til at oppdateringen kun påvirker nettleseren Safari, og kun er påslått i inkognito-modus (med valg om å skru det på også for vanlig surfing). Det ser også ut til at UTM-haler ikke påvirkes.

 

Har du spørsmål eller er nysgjerrig på hvordan dette utvikler seg videre, så ikke nøl med å ta kontakt med oss.