Tilbake

Hvordan kan endring omfavnes?

Lurer du på hva som skal til for å lykkes i perioden 2025-2030? Vi også! Men det har gått bra så langt i all den tid vi har omfavnet endring. Her er det viktigste vi har gjort i Amidays for å møte alt som er nytt og ukjent. 

Hva gjør man i en tid med så mange x-er i likningen at enhver langtidsplan blir utdatert etter kun kort tid? Vi tror ett av svarene ligger i å ruste seg bedre for å møte endring gjennom en sterk og nysgjerrig bedriftskultur. 

La det være sagt: Vi er mer glad i planer, langsiktighet og en systematisk tilnærming til både marketingfaget og hvordan vi oppnår resultater enn mange andre. 

Uten en kultur, et mindset eller en bevisst tilnærming til det å møte stadig raskere skifter, muligheter og utfordringer med nysgjerrighet fremfor bekymring, ville vi vært i en konstant unntakstilstand. Det verken trenger eller ønsker vi. 

Som rådgivere for oss selv i Amidays og våre høyst ulike oppdragsgivere har vi fra dag én lagt stor vekt på nettopp det å møte og håndtere det “ukjente”. I lys av de mer uforutsigbare, men også interessante tidene som nå påvirker rådgivningsmiljøer og våre oppdragsgivere, deler jeg litt av det som har fungert i vår virksomhet for nettopp å håndtere flere x-er i likningen. 

 

  • Grunnpremisset: Endring er positivt! Fremfor å bekymre oss over alt nytt vi må lære oss, forstå og håndtere som en konsekvens av endringer (som vi uansett ikke kan påvirke) fokuserer vi heller på de individuelle og kollektive mulighetene til å høste nye verdifulle erfaringer og kunnskap. Endring = muligheter for alle, og derfor noe positivt.
  • Realitetsorientering fra dag én. I Amidays lover vi hverandre to ting før vi ønsker nye kollegaer velkomne til å være med oss å utvikle byrået videre. 1) Vi skal gjøre alt vi kan for at de rette folkene trives, og 2) Her blir det massivt med endringer – på alle måter. Alltid. Endring er altså normalen og noe udramatisk.
  • Pilotering – Internt og eksternt. For å unngå at vi utarbeider strategier og planer som raskt blir foreldet, har vi en høyst tilpasningsdyktig arbeidstilnærming. Vi justerer råd og tiltak basert på læring, erfaring og data i en kontinuerlig rekke mindre sprinter. Vi pilotere alt og alt kan forbedres. 
  • Ikke vær redd for å gjøre feil. Ordtaket “Det er bedre å gjøre noe, enn ingenting” lever i beste velgående hos oss. Vi skal være det aller tryggeste stedet å feile. Og det sier vi høyt. Tør vi ikke ta kalkulert risiko, jobber vi verken smart, raskt eller ambisiøst nok. En prestisjeløs “fail fast”-holdning har fungert fint! 
  • Skreddersøm til å møte endring. En svært ærlig samtale om hvordan nye og ofte høyst unike muligheter og utfordringer påvirker oss og våre oppdragsgivere, er noe vi har ofte! Rask skreddersøm av løsninger krever ofte litt mer av alle involverte, men skaper vesentlig bedre forutsetninger for å lykkes. 

 

Bruk av bedre prediksjonsmodeller, smartere anvendelse av actionable data og analyser av enda mer informasjon til bruk for å utarbeide beslutningsgrunnlag tilpasset en mer uoversiktlig planleggingshorisont, er selvsagt ikke feil. Tvert om.

Men alt dette suppleres med en kultur, der dyktige kollegaer, samarbeidspartnere og oppdragsgivere opplever reell forankring og backing til å møte det som kommer med positiv nysgjerrighet, uansett hva dette måtte være. Kombinasjonen av rett tilnærming og rett kultur er svært kraftfull. 

Det eneste vi med sikkerhet vet, er at vi må forholde oss til og utnytte stadig skiftende utviklingstrekk og omstendigheter i høyt tempo. Bistand for å skape økt trygghet til hvordan håndtere endring – come what may – er derfor noe av det viktigste vi nå tilfører av verdi for våre oppdragsgivere, og oss selv som rådgivningsmiljø.

Har du spørsmål eller ønsker å diskutere dette temaet, er det selvsagt bare å ta kontakt!