Tilbake

Fremtidens søk er her! Har du prøvd bildesøk på Google?

Google utvikler stadig måten vi søker på, og med fremgangen av AI øker mulighetene betraktelig. Slik blir det enklere for forbrukere å finne det de leter etter og for annonsørene å nå ut til kundene. 

Jeg eksperimenterte litt med denne funksjonen. Her er tre eksempler hvor Google tolker hva jeg er på utkikk etter utifra ett bilde:

På bilde nr. 1 registrerer søkemotoren tastaturet og viser meg eksempler på andre tastaturer.

.

Bilde nr 2. markerer jeg tyggispakken, da får jeg eksempler på tyggis

Bilde nr. 3 markerer jeg Dell-logoen og får forslag til andre PC-skjermer. 

Google lanserer 31 januar en enda mer utbedret versjon på Android-telefoner (Pixel 8/Pro og Samsung Galaxy S24) med to nye funksjoner. En hvor du kan med pekefingeren lage et Sirkelsøk rundt det du søker på, slik at Google finner det du søker etter raskere. De vil også lansere Multisøk som lar deg peke med kamera på et objekt og stille et spørsmål til Google, så finner den svaret for deg. Slik finner du den kule genseren en influenser har på seg, eller oppskriften på den nydelige pastaen du nettopp spiste på den lokale restauranten.

Dette er en del av Google sitt Generative AI utvikling og du kan følge utviklingen av hva de kaller Search Generative Experience (SGE) her.

Vi tror det er viktig å forberede seg på en enda større bruk av bilde- og stemmesøk fremover. Ha gode bilder av høy kvalitet på nettsiden og i shoppingfeeden, og kombiner dette med gode metabeskrivelser. Bedre bilder og kreativer gjør produktet ditt mer attraktivt, men også mer gjenkjennelig for Google. Slik finner AI deg enklere, og du skiller deg ut blant konkurrentene. Skriv gode utfyllende metabeskrivelser til bildene, lær Google hva produktet er og hva det kan brukes til. Dette har for mange alt vært et stort fokus. 

Et annet element å tenke på er “long-tail keywords”, dette blir mer og mer viktig da Google forbereder seg på mer kontekstuelle søk og vil fremover gi mer helhetlig svar i søkefeltet. Trafikken på siden kan muligens bli mindre i fremtiden, men å bli avsender og “the source of truth” vil fortsette å være viktig, om ikke viktigere.

Konkurransen på bildesøk ser per nå ikke ut til å være stor i Norge, så her har man muligheter til å kapre en stor visningsandel både organisk og betalt og få et forsprang på konkurrentene.