Tilbake

Hva er User Generated Content?

User Generated Content (UGC) er et begrep som har fått godt fotfeste i some-markedsføring, men hva betyr det egentlig? I denne artikkelen vil du få en innføring i hva UGC er, hvorfor det fungerer, og hvordan du kan bruke det i din markedsstrategi.

Hva er egentlig UGC?

Kort fortalt er UGC innhold som er skapt av brukere, ikke merkevaren selv. Det kan være alt fra bilder og videoer til anmeldelser og podcaster – postet i sosiale medier eller andre digitale kanaler. På norsk kaller vi det brukergenerert innhold.

Mange tenker umiddelbart på influencere når de hører om UGC, men det spennende med denne typen innhold er at det ofte er helt organisk og gratis. Influencere blir betalt for å promotere produkter, men ekte UGC-innhold kommer direkte fra fornøyde kunder som helt frivillig deler sine opplevelser. 

TikTok har tatt UGC til nye høyder med over en million “skapere”, og veldig mange av dem er under 25 år. Noen er store influencere, men mange er vanlige mennesker, eller såkalte mikroinfluencere, som deler fra hverdagen sin. Det finnes utallige eksempler på helt tilfeldige mennesker som har postet en video om et produkt de liker, som resulterer i tomme butikkhyller verden over. Det er så og si umulig å betale seg til samme resultat.

Hvorfor fungerer det?

Det handler enkelt og greit om autentisitet og psykologi. UGC er den digitale og moderne versjonen av “jungeltelegrafen”. 84% av forbrukere sier de stoler mer på anbefalinger fra kjente enn på reklame. Dette bygger pågrunnleggende psykologiske prinsipper; hvis mange mennesker eller en person vi liker bruker et produkt eller en tjeneste, er det sikkert trygt og verdt å prøve selv.

Forbrukere er ofte skeptiske til reklame eller betalt innhold. Når en influencer deler et produkt kan du ikke være sikker på at omtalen er 100 % ekte. Når en helt vanlig person, som kanskje minner om deg selv, deler en anbefaling, føles det derimot mer troverdig. Statistikk fra Stackla viser at 90% av forbrukere sier autentisitet er viktig når de velger hvilke merkevarer de støtter. Brukergenerert innhold fungerer godt rett og slett fordi det er ekte.

Skjermbilde 2024-09-19 kl. 14.21.47

Hvordan og hvorfor skal du bruke UGC?

Å inkludere brukergenerert innhold i markedsføringsstrategien din gir mange fordeler. Autentisk innhold fører ofte til høyere klikkrater (CTR) og lavere kostnad per klikk (CPC). Det er spesielt effektivt på plattf

ormer der målgruppen allerede forventer lavterskel og personlig innhold, som på Snapchat og TikTok.

Selv om UGC i utgangspunktet er organisk, er det gode muligheter for å bruke det til betalt annonsering også. Du kan se på det som tre ulike innfallsvinkler;

  1. Organisk innhold

Er du heldig har du allerede “fans” på nettet som produserer organisk innhold om merkevaren din helt frivillig. Dette har stor verdi i seg selv, men du kan dra enda mer nytte av det ved å bygge et samarbeid. Disse kreatørene kan bli verdifulle ambassadører, nettopp fordi de allerede elsker merkevaren din. Det føles ekte.

  1. Betalt UGC

Hvis merkevaren din ikke allerede er i fokus hos brukerne, kan du betale for UGC fra kreatører og mikroinfluencere. Dette kan innebære at en person lager en video du kan dele på dine kanaler, eller at de poster innholdet på sine egne kontoer, merket som “betalt samarbeid”. Nøkkelen til suksess her er å velge kreatører som passer merkevaren din, og som kanskje kunne ha anbefalt produktet ditt selv uten betaling. Det er sentralt for å sikre at det fremstår autentisk, selv om det er betalt. 

  1. Employee Generated Content (EGC)

Den enkleste og billigste måten å komme i gang med UGC er å lage det selv. Har du en medarbeider som liker å filme, og som brenner for produktene dine? La dem slippe til! Ansatte kan bli kjempegode merkevareambassadører, spesielt hvis de speiler målgruppen. Her får du fordelen av et ekte og gjenkjennbart ansikt, men full kontroll over hva som kommuniseres. Merkevaren din blir mer “menneskelig”, og innholdet kan tilpasses til å engasjere målgruppen. I Amidays har vi sett spennende resultater ved å bruke EGC i employer branding- og rekrutteringsannonsering.

Oppsummert

User Generated Content er mer enn bare en trend, og er kommet for å bli. Brukt riktig er UGC en kraftig ressurs som bygger troverdighet, skaper engasjement og gir resultater tradisjonell reklame ikke kan matche. Enten du skal markedsføre en arbeidsplass, en neglelakk, et spisested eller en bil kan UGC være aktuelt å teste ut.

Vi hjelper deg gjerne å komme i gang med brukergenerert innhold!

Har du spørsmål eller ønsker å diskutere dette temaet, er det selvsagt bare å ta kontakt.